Chuť Středomoří a vůni léta nám vždy přinese bazalka, bylinka, která se zasnoubila s chutí čerstvých rajčat, česneku a sýru mozzarella. Ale největší pochoutka z bazalky je pesto. Kdo ho ochutnal, zůstane mu navždy věrný.
Vyrábí se z čerstvé bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku, parmazánu, soli a pepře. Čerstvá bazalka se dá už dnes pořídit po celý rok, proto neváhejte a zkuste si pesto připravit i doma.
Bazalka pochází z Asie – z Thajska, ale jejím domovem může být i provincie Hun v Číně, nejstarší zápis je z Indie. V Egyptě se používala při balzamování mumií. Ve starém Řecku se věřilo, že pomáhá proti uštknutí před baziliškem, tedy jakousi potvorou mezi drakem a ptákem. Název asi také pochází z řečtiny, kde „basil“ znamená král. Z bazalky se vyráběly oleje do parfémů pro krále. V Indii patřila a také patří mezi posvátné rostliny a je hned na čestném místě vedle lotosového květu.
Čtěte také:
Středoafrická republika uznala legální používání kryptomen
Hinduisté při dotyku bazalky žádají o odpuštění. V Rumunsku je zvyk, že dá-li dívku bazalku chlapci a ten ji přijme, jsou zasnoubeni.
Popis
Známe více než čtyřicet druhů bazalky, mezi u nás nejznáměji patří velkolistá, malolistá, purpurová, ale v kulinářství se běžně využívá i citrónová, skořicová či anýzová bazalka. Je to jednoletá rostlina, přímo rozvětvená a dorůstající výšky až 50 centimetrů. Kvete od června do srpna. Plody jsou černohnědé tvrdky.
Půdy vyžaduje výživné, propustné s dostatkem vláhy a především slunečná stanoviště. Existují také odrůdy, které lze pěstovat v interiéru za oknem na slunnější straně. Nejznámější odrůdy jsou Derk green nebo Purple opal.
Využití
Bazalka miluje rajčata, ale také lilek, cuketu, olivový olej, drůbež, ryby, dresinky. Výborná je v rajčatové polévce, zeleninové polévce, omáčkách na těstoviny nebo k masu, na pečených rybách či vetřená do grilovaného vepřového masa. Pokud možno, bazalku přidáváme při vaření až na konec, neboť dlouhou tepelnou úpravou ztrácí na intenzitě.
V léčitelství se používá jako součást čajů k posílení žaludku, při žaludeční infekci, ke zmírnění kašle, ke zvýšení chuti k jídlu, proti plynatosti, ke zklidnění nervů, jako diuretikum, při zánětu ledvin. V čaji se kombinuje s kmínem, fenyklem, heřmánkem a mátou. Bazalka obsahuje vitamín C, K a A, vlákninu, z minerálních látek jsou zastoupeny železo, vápník, mangan, hořčík a draslík.
Výběr a uskladnění
Při koupi řezané bazalky dbáme, aby listy vypadaly čerstvě, nezvadlé, bez tmavých hnědých fleků. Bazalka v květináči musí mít svěží zelenou barvu a být hustá. Řezanou bazalku skladujeme tak, že ji dáme do mikrotenového sáčku spolu s navlhčenou papírovou utěrkou. Vydrží až čtyři dny.
Nebo ji dáme do sklenice s vodou, navrch položíme sáček a uložíme do chladničky. Vodu přitom vyměňujeme denně. Vydrží až sedm dní. Bazalku můžeme také mrazit. Lístky nejprve dvě vteřiny blanšírujeme a hned ponoříme do studené vody. Osušíme, dáme do sáčku a zmrazíme.
Můžeme dát i celé lístky do formy na led a zalít je vodou. Takto zmražená bazalka vydrží až šest měsíců. Potom kostky s ledem použijeme při vaření polévky nebo omáčky. Bazalku můžeme také sušit. Po usušení ji rozdrtíme na menší kousky a uzavřeme ve vzducho- a světlotěsné nádobě. Vydrží asi čtyři měsíce. Poslední možnost zachování vůně je naložit ji do oleje a nechat ho jí provonět. Totéž platí io vinném octě.
Těstoviny s pestem
200 g čerstvých bazalkových listů
3 stroužky česneku (dle chuti)
100 ml olivového oleje
40 g piniových oříšků
50 g parmazánu
sůl
čerstvě pomletý pepř
Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru. Přendáme do sklenice a po vrch ji dolijeme olivovým olejem. Uskladníme v chladničce asi na 14 dní. Po každém použití (odebrání) pesta opět dolijeme olejem. Omáčku pesto používáme na těstoviny.
Cicerovo-bazalkový salát
900 g cizrny z plechovky
40 g posekaných bazalkových lístků
šťáva z 1/2 citronu
3 nastrouhané mrkve
2 PL olivového oleje
2 prolisované stroužky česneku
2 posekané středně velké rajčata
1 malá pokrájená červená cibulka
50 g zelených vypeckovaných oliv
špetka kajenského pepře
2 PL jablečného octa
sůl
Vše spolu opatrně promícháme a necháme odstát v chladničce několik hodin nebo i den.
Mozzarellový salát
1 mozzarella
2 středně velká rajčata
10 lístků bazalky
olivový olej
ocet aceto balsamico na pokapání
sůl
pepř
Mozzarellu a rajčata nakrájíme na kolečka a poklademe je vějířovitě přes sebe. Posypeme potrhanými lístky bazalky, pokapeme olivovým olejem a octem, posolíme a opepříme. Podáváme s ciabatou nebo opečenou bagetou.
Karotková polévka s bazalkou
500 g karotky nakrájené na menší kousky
1 nakrájená cibule
1 nakrájená brambor
400 g oloupaných a posekaných rajčat
6 mladých cibulek
1/4 ČL pomleté červené papriky
1/4 ČL mletého muškátového květu
1/2 ČL nastrouhaného zázvoru
sůl
750 ml vody
2 šálky nízkotučného mléka
20 g mandlových lupínků
2 PL posekané bazalky
Karotku, cibuli, brambor, rajčata, šalotky, papriku, muškátový květ, zázvor, sůl a vodu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Potom oheň stáhneme a vaříme 30 minut, dokud karotky nezměknou. Polévku rozmixujeme do hladka, přelijeme do hrnce, přidáme mléko a zahřejeme brzy po bod varu. Potom polévku necháme vychladnout a dáme do chladničky. Podáváme posypanou mandlovými lupínky a bazalkou.
Kuře s kuskusem a bazalkou
4 PL olivového oleje
8 kousků kuřecích prsou
4 stroužky prolisovaného česneku
2 posekané cibulky
1 ČL kurkumy
2 ČL bazalky
sůl a pepř
voda
1 PL posekané koriandrové natě
100 g černých oliv
1 citron nakrájený na kolečka
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm kuřecí prsa z obou stran. Odložíme z pánve. Potom znovu nahřejeme olej, přidáme česnek, cibuli a kurkumu, mícháme asi 5 minut. Vrátíme do směsi kuře a přidáme bazalku, sůl, pepř a promícháme. Přidáme vodu tak, aby zakryla kuřecí a vaříme asi 40 minut, dokud maso nezměkne. Nakonec přidáme olivy, plátky citrónu a vaříme ještě 10 minut. Podáváme s kuskusem.
https://cutt.ly/LXQGsFq
https://cutt.ly/MXQGyd2
https://cutt.ly/FXQHl9p